Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ślimaka. Przepis pochodzi z 444. odcinka programu Ewa Gotuje.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2082
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10865
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 84
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2082
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10865
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 84
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko, delikatnie zamieszać i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie dodać jajka i żółtko. Posolić i wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić w spokoju, w ciepłym miejscu, na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić i rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm. Posmarować smalcem, zostawiając na jednym z boków pasek bez tłuszczu (o szerokości ok. 2 cm). Zwinąć jak roladę – brzeg bez smalcu powinien być na końcu. Skleić i ułożyć w ten sposób, by łączenie było na spodzie. Rozwałkować tak, by powstał prostokąt o wymiarach 1 m na 15 cm. Ponownie zwinąć – wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia formując placek o kształcie skorupy ślimaka (łączenie również powinno być na dole a zwoje dość luźne, bo ciasto jeszcze urośnie). Przykryć i odstawić na godzinę.
Następnie wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z powidłami lub konfiturą.