Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ślimaka. Przepis pochodzi z 444. odcinka programu Ewa Gotuje.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko, delikatnie zamieszać i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie dodać jajka i żółtko. Posolić i wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić w spokoju, w ciepłym miejscu, na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić i rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm. Posmarować smalcem, zostawiając na jednym z boków pasek bez tłuszczu (o szerokości ok. 2 cm). Zwinąć jak roladę – brzeg bez smalcu powinien być na końcu. Skleić i ułożyć w ten sposób, by łączenie było na spodzie. Rozwałkować tak, by powstał prostokąt o wymiarach 1 m na 15 cm. Ponownie zwinąć – wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia formując placek o kształcie skorupy ślimaka (łączenie również powinno być na dole a zwoje dość luźne, bo ciasto jeszcze urośnie). Przykryć i odstawić na godzinę.
Następnie wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z powidłami lub konfiturą.
Delikatne i pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Smakują tam samo...
Odsłon: 16164
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 180
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1060
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 36
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 180
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1060
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 36
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko, delikatnie zamieszać i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie dodać jajka i żółtko. Posolić i wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić w spokoju, w ciepłym miejscu, na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić i rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm. Posmarować smalcem, zostawiając na jednym z boków pasek bez tłuszczu (o szerokości ok. 2 cm). Zwinąć jak roladę – brzeg bez smalcu powinien być na końcu. Skleić i ułożyć w ten sposób, by łączenie było na spodzie. Rozwałkować tak, by powstał prostokąt o wymiarach 1 m na 15 cm. Ponownie zwinąć – wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia formując placek o kształcie skorupy ślimaka (łączenie również powinno być na dole a zwoje dość luźne, bo ciasto jeszcze urośnie). Przykryć i odstawić na godzinę.
Następnie wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z powidłami lub konfiturą.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1007
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 319