Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z owocami , kremem i polewą czekoladową pyszne na każdą okazję.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1786
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1548
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1523
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1914
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1786
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1548
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1523
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1914
Składniki
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Jasne ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Jabłka obrać ze skórki, kroić w ósemki i ułożyć na wierzchu ciasta grubszą stroną na dół delikatnie wcisnąć w ciasto, aby nie pozostały na wierzchu. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni
Mleko zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać na gotujące mleko, dodać cukier, zagotować. Ostudzić budyń. Utrzeć masło z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń ucierać na puszystą masę. Krem nakładać na wierzch wystudzonego ciasta.
Roztopić w małym garnuszku 1/4 kostki masła, dodać 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy trochę przestygnie oblać polewą wierzch ciasta.