Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1227

Dodano:

Odsłon: 3887

Ciasto z owocami , kremem i polewą czekoladową pyszne na każdą okazję.

Składniki

  • Jajka 6 szt
  • Masło 250g
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kakao 2 łyżki
  • Jabłka 1/2 kg
  • _______________________________________________________
  • KREM
  • Masło 3/4 kostki
  • Mleko 2 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki, cukier waniliowy 1 szt
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • POLEWA Czekoladowa
  • Masło 1/4 kostki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fale Dunaju

Przygotowanie

  1. Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Jasne ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Jabłka obrać ze skórki, kroić w ósemki i ułożyć na wierzchu ciasta grubszą stroną na dół delikatnie wcisnąć w ciasto, aby nie pozostały na wierzchu.
    Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni


  2. Mleko zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać na gotujące mleko, dodać cukier, zagotować.
    Ostudzić budyń. Utrzeć masło z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń ucierać na puszystą masę.

    Krem nakładać na wierzch wystudzonego ciasta.


  3. Roztopić w małym garnuszku 1/4 kostki masła, dodać 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy trochę przestygnie oblać polewą wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń