Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z owocami , kremem i polewą czekoladową pyszne na każdą okazję.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10715
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4808
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10715
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4808
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Jasne ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Jabłka obrać ze skórki, kroić w ósemki i ułożyć na wierzchu ciasta grubszą stroną na dół delikatnie wcisnąć w ciasto, aby nie pozostały na wierzchu. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni
Mleko zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać na gotujące mleko, dodać cukier, zagotować. Ostudzić budyń. Utrzeć masło z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń ucierać na puszystą masę. Krem nakładać na wierzch wystudzonego ciasta.
Roztopić w małym garnuszku 1/4 kostki masła, dodać 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy trochę przestygnie oblać polewą wierzch ciasta.