Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju z jabłkiem

Fale Dunaju z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 2986

Pyszne fale Dunaju z jabłkami zapraszam na przepis

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szkl
  • miękka margaryna lub masło 250 gr
  • cukier 25 dkg
  • jajka 6 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 1 kg [maga być z kompotu ]
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 3,2% 1,5 szkl
  • cukier 3 łyżki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 40 gr
  • miękka margaryna lub masło 250 gr
  • kakao 1,5 łyżki
  • cukier 1,5 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • margaryna 15 gr
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fale Dunaju z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Na ciasto ; 250 gr miękkiej margaryny ucieram w misie z 25 gr cukru ,następnie dodaje po jednym jajku i ucieram oraz dodaję partiami mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wszystko łączę .Ciasto dziele na 2 części do jednej dodaje kakao mieszam .

  2. Blachę 26 cm wykładam papierem do pieczenia lekko smaruje olejem wylewam białe ciasto równam a na nie klace placki ciasta z kakao by ciasto było łaciate .

  3. Jabłka obieram kroje w ćwiartki u mnie jabłka z kompotu wiec odsączam na sitku ,jabłka układam na cieście i piekę w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu .Upieczone ciasto zostawiam do całkowitego ostudzenia i zajmuje sie robieniem masy budyniowej .

  4. Masa budyniowa ; mleko wlewam do garnuszka zostawiam 0,5 szk do rozpuszczenia budyniu ,mleko w garnku zagotowuje z cukrem i dolewam budyń rozmieszany ze szklanki gotuje za zgęstnie cały czas mieszam by sie nie przypalił i odstawiam budyń do ostygnięcia i przygotowuje polewę .

  5. Polewa ;do rondelka daje 1,5 łyżki kakao i cukru daje wodę i 15 gr margaryny wszystko rozpuszczam i odstawiam by ostygło i tym samym zgęstniało .

  6. Ostudzony budyń ucieram z 250 gr miękkiej margaryny ,margarynę daje do miski i partiami dodaje budyń i ucieram na puszysta masę którą następnie wykladam na wierzch ostudzonego ciasta równam polewam po wierzchu ostudzoną polewa opcjonalnie posypuje posypka i do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Po dokładne wykonanie zapraszam na film i życzę udanych wypieków smacznego .

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń