Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i podwieczorek idealny. W tym karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :)
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
Wykrawanie: Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta.
Już wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.
Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
Odsączanie: Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oprószanie: Faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.
Podanie: Gotowe faworki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Ocet w faworkach nie jest wyczuwalny.
Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny d...
Odsłon: 5562
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 20
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3194
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 23
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 20
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3194
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
Wykrawanie: Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta.
Już wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.
Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
Odsączanie: Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oprószanie: Faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.
Podanie: Gotowe faworki podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy. Ocet w faworkach nie jest wyczuwalny.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 184
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 198