Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 676

Jak Karnawał to Karnawał i faworki:)

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 4 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kopiasta tłuszczu
  • 1 łyżka octu lub spirytusu (ja dodaję ocet)
  • 10 dag śmietany (literatka)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder i cukier waniliowy do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Faworki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać tłuszcz, cukier puder, jajka, sól, ocet (spirytus), śmietnę. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić . Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę, przykryć je lnianą ściereczką aby nie obeschło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, podsypując lekko mąką. Za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noża wykrawać paski i formować faworki. Każdy pasek naciąć wzdłuż i przełożyć koniec faworka przez nacięcie:), Faworki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń