Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1500
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 240
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1500
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 240
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać tłuszcz, cukier puder, jajka, sól, ocet (spirytus), śmietnę. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić . Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę, przykryć je lnianą ściereczką aby nie obeschło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, podsypując lekko mąką. Za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noża wykrawać paski i formować faworki. Każdy pasek naciąć wzdłuż i przełożyć koniec faworka przez nacięcie:), Faworki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.