Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 891
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15250
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1873
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 891
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15250
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1873
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać tłuszcz, cukier puder, jajka, sól, ocet (spirytus), śmietnę. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić . Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę, przykryć je lnianą ściereczką aby nie obeschło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, podsypując lekko mąką. Za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noża wykrawać paski i formować faworki. Każdy pasek naciąć wzdłuż i przełożyć koniec faworka przez nacięcie:), Faworki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.