Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepisy na przepyszne faworki, kruche, lekkie jak puszek i bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Spój a na jednym nie skończysz. Polecam
miska, wałek, szklanka, rondel, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, nóż,
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać sól , cukier puder, masło , żółtka oraz śmietanę i na koniec wlać spirytus lub ocet. Zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę wyrabiając i zagniatać tak by ciasto się dobrze napowietrzyło. Tak przygotowane ciasto podzielić na części, każdą część kolejno cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pociąć w paski około 8 - 10 cm. w każdym pasku w środku zrobić nieduże nacięcie, złapać jedną stronę i przewinąć przez środek. W taki sam sposób przygotować wszystkie porcje ciasta. W rondlu z grubym dnem rozgrzać dobrze olej, wkładać porcjami faworki , smażyć na złoty kolor z każdej strony, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. (Ja wkładam ręcznik papierowy do miski do której będą wkładane faworki ). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Przygotowanie składników i wyrabianie ciasta.
Pocięcie ciasta na faworki.
Smażenie.
Faworki gotowe do podania. Smacznego