Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co to za ostatki bez faworków...wg przepisu mojej babci...koniecznie ze spirytusem i obowiązkowo smażone na smalcu !
Mąkę wysypać na blat i zrobić w kopcu otwór na żółtka,jajka,spirytus i śmietanę.Wyrabiać ciasto na jednolitą,gładką masę (ok 15 min).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką,aby nie obsychało.Odcinać po kawałku i rozwałkowywać na (w miarę) prostokątne placki ( bardzo mało podsypywać mąką).Następnie kroić na ok 4 cm paski,a w każdym pasku zrobić nacięcie na 3/4 ich długości.Złapać za jeden koniec paska i przewinąć przez dziurkę w drugą (na lewą) stronę. Smażyć faworki na głębokiej patelni w dużej ilości gorącego tłuszczu...po chwili,kiedy "spuchną" obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażyć.Wyjąć faworki na talerz i odczekać,aż ociekną z tłuszczu.Układać je potem na półmisku i posypywać każdą warstwę cukrem pudrem...
W dzieciństwie i kiedy byłam podlotkiem smażenie karnawałowych,pysznych FAWOFKÓW było obowiązkiem i tradycją rodzinną...Smażyłyśmy je razem wielo pokoleniowo... Babcia,ja,siostra i mama...każda z nas miała swoją odpowiedzialną funkcję i żadne ogniwo w tym łańcuszku nie zawodziło :-))) Piękne wspomnienia...
SMACZNEGO
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2670
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 53
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 198
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 49
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2670
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 53
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 198
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 49
Składniki
Mąkę wysypać na blat i zrobić w kopcu otwór na żółtka,jajka,spirytus i śmietanę.Wyrabiać ciasto na jednolitą,gładką masę (ok 15 min).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką,aby nie obsychało.Odcinać po kawałku i rozwałkowywać na (w miarę) prostokątne placki ( bardzo mało podsypywać mąką).Następnie kroić na ok 4 cm paski,a w każdym pasku zrobić nacięcie na 3/4 ich długości.Złapać za jeden koniec paska i przewinąć przez dziurkę w drugą (na lewą) stronę. Smażyć faworki na głębokiej patelni w dużej ilości gorącego tłuszczu...po chwili,kiedy "spuchną" obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażyć.Wyjąć faworki na talerz i odczekać,aż ociekną z tłuszczu.Układać je potem na półmisku i posypywać każdą warstwę cukrem pudrem...
W dzieciństwie i kiedy byłam podlotkiem smażenie karnawałowych,pysznych FAWOFKÓW było obowiązkiem i tradycją rodzinną...Smażyłyśmy je razem wielo pokoleniowo... Babcia,ja,siostra i mama...każda z nas miała swoją odpowiedzialną funkcję i żadne ogniwo w tym łańcuszku nie zawodziło :-))) Piękne wspomnienia...
SMACZNEGO
Przepisy Desery
Desery
Ciasto przekładaniec
Desery
Ciasto toffi ze słonecznikiem
Desery
Ciasto z masłem orzechowym
Desery
Ciasto Mleczna Kanapka
Ciasto przekładaniec
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 192
Ciasto toffi ze słonecznikiem
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 191