Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu na tłusty czwartek były pączki natomiast na ostatki faworki, które uwielbiam.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424824
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10653
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4753
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424824
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10653
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4753
Składniki
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić ciasto. Gotowe cisto przełożyć na blat, rozwałkować je na gruby placek, złożyć na pół i znów rozwałkować. Czynność tą powtarzać kilkanaście raz. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone.
Wyrobione ciasto podzielić na 3 – 4 części, każdą cześć rozwałkować jak najcieniej. Ciasto pokroić nożem na romby o szerokości mniej więcej 2,5 centymetry szerokości i około 10 centymetrów długości. Pośrodku każdego kawałka zrobić niewielkie nacięcie, złapać za jeden koniec i przewinąć przez środek.
Przygotowane faworki, przykryć ściereczką, aby nie wyschły i przygotować tak pozostałe kawałki ciasta.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Upieczone faworki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączył się nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.