Kruche, chrupiące i słodkie. Idealna przekąska na karnawałowy stół :)
Faworki (chrust)
Składniki
- 300 g mąki
- 4 żółtka z dużych jajek
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 120-150 ml śmietany 12 %
- 1 łyżka spirytusu (lub octu)
- szczypta soli
- 1 litr oleju (do smażenia)
- 3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Składniki
- 300 g mąki
- 4 żółtka z dużych jajek
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 120-150 ml śmietany 12 %
- 1 łyżka spirytusu (lub octu)
- szczypta soli
- 1 litr oleju (do smażenia)
- 3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki. Za pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego. Rady: * Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej * Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru * Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu * Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. * do obracania i wyciągania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150



Składniki
- 300 g mąki
- 4 żółtka z dużych jajek
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 120-150 ml śmietany 12 %
- 1 łyżka spirytusu (lub octu)
- szczypta soli
- 1 litr oleju (do smażenia)
- 3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki. Za pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego. Rady: * Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej * Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru * Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu * Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. * do obracania i wyciągania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.
perfekt, mięciutkie...
Pyszotka;-)
Wspaniałe 👌 można się nimi zajadać bez końca;)