Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące i słodkie. Idealna przekąska na karnawałowy stół :)
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 213
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 573
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 213
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 573
Składniki
Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki. Za pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego. Rady: * Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej * Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru * Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu * Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. * do obracania i wyciągania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.