W różnych częściach Polski różnie nazywane. U jednych faworki u drugich chrusty na zapusty. Tak czy inaczej faworki – chrusty są smaczne, szybkie i tradycyjnie robi je się na ostatni wtorek karnawału. Zapraszam - instrukcja krok po kroku :)
Faworki - chrusty
Składniki
- 500g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Składniki
- 500g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania

Etapy przygotowania
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.

Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem.

Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.

Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wycinamy nożem lub radełkiem paski o długości ok. 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm.

W środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie na ok. 3 cm, przez które należy przełożyć jeden z końców ciasta.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone faworki – chrusty posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 712

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3936
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 712

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3936



Składniki
- 500g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.
Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem.
Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.
Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wycinamy nożem lub radełkiem paski o długości ok. 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm.
W środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie na ok. 3 cm, przez które należy przełożyć jeden z końców ciasta.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone faworki – chrusty posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl