Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W różnych częściach Polski różnie nazywane. U jednych faworki u drugich chrusty na zapusty. Tak czy inaczej faworki – chrusty są smaczne, szybkie i tradycyjnie robi je się na ostatni wtorek karnawału. Zapraszam - instrukcja krok po kroku :)
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 853
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 3897
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 30
Ryba po grecku co roku pojawia się na moim świątecznym stole. Jest pyszna a w...
Odsłon: 121
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 54
W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę...
Odsłon: 110
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 853
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 3897
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 30
Ryba po grecku co roku pojawia się na moim świątecznym stole. Jest pyszna a w...
Odsłon: 121
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 54
W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę...
Odsłon: 110
Składniki
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.
Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem.
Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.
Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wycinamy nożem lub radełkiem paski o długości ok. 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm.
W środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie na ok. 3 cm, przez które należy przełożyć jeden z końców ciasta.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone faworki – chrusty posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl