Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez konieczności wybijania i napowietrzania ciasta wałkiem. Receptura na poniższe, proste faworki pochodzi z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj koniecznie! Smak tych faworków z pewnością Cię nie zawiedzie.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36607
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3341
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 492
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2796
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36607
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3341
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 492
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2796
Składniki
Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodaj masło, żółtka, jajka, śmietanę i ocet. Miksuj mikserem z hakiem do zagniatania ciasta tak długo, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto pokrój na podłużne paski. Następnie każdy pasek pokrój na około 8-centymetrowe kawałki. Środek każdego kawałka lekko natnij i przełóż jeden koniec przez otwór.
Faworki smaż na lekko złoty kolor, na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Podawaj oprószone cukrem pudrem.