Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki Magdy Gessler to znany przysmak przygotowywany na każdy Tłusty Czwartek przez znaną restauratorkę. Z powodzeniem możesz przygotować je także we własnym domu. Wystarczy jedynie kilka produktów, by wyczarować niesamowity smakołyk. Ich sekretem jest idealna proporcja składników, duża liczba żółtek oraz oczywiście odrobina alkoholu. Dzięki temu faworki nie nasiąkną aż tak mocno tłuszczem, będą chrupiące i pachnące.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 245
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2516
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1832
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3536
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28558
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 245
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2516
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1832
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3536
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28558
Składniki
Smalec utrzyj na puszystą masę. Dodaj żółtka, cukier, wódkę, śmietanę i mąkę. Wyrób gładkie ciasto, a następnie ubijaj je energicznie wałkiem około 15 minut.
Wyrobione ciasto rozwałkuj bardzo cienko na grubość ok. 0,5 cm. Lekko podsyp mąką. Ciasto pokrój w paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Wewnątrz każdego paska zrób nacięcie, pozostawiając ok. 2 cm nieprzeciętej krawędzi z każdej strony. Przewiń jedną krawędź przez nacięcie.
W głębokim garnku rozgrzej smalec do temperatury ok. 180 st. Celsjusza. Sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący poprzez wrzucenie kawałka ciasta. Powinien natychmiast wypłynąć. Faworki Magdy Gessler smaż partiami po kilka sztuk, na złoty kolor. Usmażone faworki kładź na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Faworki podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.