Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki mojej mamy nie mają sobie równych! Są puszyste, delikatne i chrupiące. Zrobiła je dziś, więc do Tłustego Czwartku na pewno ich nie będzie ;)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Masło roztapiany i studzimy. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodajemy masło, mąkę, śmietanę, spirytus i cukier waniliowy. Dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy cienko. Ciasto tniemy na prostokąty, w każdym z nich przecinamy środek. Przez dziurę w środku przeciągamy jeden koniec faworka tworząc zawinięty kształt. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Faworki są dobre od razu po wystudzeniu. Można je zrobić kilka dni przed Tłustym Czwartkiem, ale radzę zrobić dużą porcję ;)