Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki mojej mamy nie mają sobie równych! Są puszyste, delikatne i chrupiące. Zrobiła je dziś, więc do Tłustego Czwartku na pewno ich nie będzie ;)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10630
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3271
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10630
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3271
Składniki
Masło roztapiany i studzimy. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodajemy masło, mąkę, śmietanę, spirytus i cukier waniliowy. Dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy cienko. Ciasto tniemy na prostokąty, w każdym z nich przecinamy środek. Przez dziurę w środku przeciągamy jeden koniec faworka tworząc zawinięty kształt. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Faworki są dobre od razu po wystudzeniu. Można je zrobić kilka dni przed Tłustym Czwartkiem, ale radzę zrobić dużą porcję ;)