Do góry

Desery Przepis na:

Faworki staropolskie

Faworki staropolskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 2447

Dodano:

Odsłon: 1980

Powoli nadchodzi czas, kiedy wypada upiec pączki, a przynajmniej faworki. Te nie są aż tak wymagające, więc każdy może spróbować w swojej kuchni przygotować ten tradycyjny przysmak ostatkowy.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 20 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 8 żółtek i 4 jaja
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • kieliszek spirytusu
  • olejek arakowy
  • smalec do smażenia ( ok 500 g ) lub opcjonalnie olej rzepakowy
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Faworki staropolskie

Przygotowanie

  1. Całe jaja rozkłócić i ubić na pianę

    Do przesianej przez sito mąki dodać cukier, masło ( miękkie ), żółtka, ubite jajka, śmietanę, spirytus i olejek arakowy ( kilka kropli )

    Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, następnie wybić wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki

    Ciasto cienko rozwałkować i kroić je nożem lub specjalnym radełkiem na paski ok 2,5 - 3 cm i długości ok 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł

    W rondlu rozgrzać smalec lub olej i do gorącego tłuszczu wkłądać partiami uformowane faworki

    Smażyć je z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu

    Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń