Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2839
Dodano: 03.02.2020
Odsłon: 2496
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Całe jaja rozkłócić i ubić na pianę
Do przesianej przez sito mąki dodać cukier, masło ( miękkie ), żółtka, ubite jajka, śmietanę, spirytus i olejek arakowy ( kilka kropli )
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, następnie wybić wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki
Ciasto cienko rozwałkować i kroić je nożem lub specjalnym radełkiem na paski ok 2,5 - 3 cm i długości ok 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł
W rondlu rozgrzać smalec lub olej i do gorącego tłuszczu wkłądać partiami uformowane faworki
Smażyć je z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu
Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KORAL 03 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Świetne. Ładna kompozycja :)0 Kto głosował? | Odpowiedz