Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powoli nadchodzi czas, kiedy wypada upiec pączki, a przynajmniej faworki. Te nie są aż tak wymagające, więc każdy może spróbować w swojej kuchni przygotować ten tradycyjny przysmak ostatkowy.
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 143
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2611
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 796
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 275
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 143
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2611
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 796
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 275
Składniki
Całe jaja rozkłócić i ubić na pianę Do przesianej przez sito mąki dodać cukier, masło ( miękkie ), żółtka, ubite jajka, śmietanę, spirytus i olejek arakowy ( kilka kropli ) Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, następnie wybić wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki Ciasto cienko rozwałkować i kroić je nożem lub specjalnym radełkiem na paski ok 2,5 - 3 cm i długości ok 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł W rondlu rozgrzać smalec lub olej i do gorącego tłuszczu wkłądać partiami uformowane faworki Smażyć je z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym