Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalorycznej, zwłaszcza, że zamiast cukru jest ksylitol (można zastapić erytrytolem lub w wersji mniej fit zwykłym cukrem).
tortownica 21 cm, misker, blender, miska, rondelek
Owsiany spód:
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę i łączymy z miodem - nie gotujemy. Sypkie składniki łączymy w misce, dodajemy masę czekoladową i jogurt, dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy spód tortownicy (21 cm), dociskamy wyrównując i chłodzimy w lodówce około pół godziny.
Ja tortownicę wyłożyłam dokładnie folią spożywczą, żeby całość nie złapała kontaktu z metalem, ale najlepsza tutaj będzie tortownica silikonowa ze zdejmowanym rantem.
Masa jogurtowa - przeczytaj uważnie, aby wyszedł efekt cieniowania:
Jagody przekładamy do rondelka, blendujemy na gładko, dodajemy ksylitol i krótko podgrzewamy mieszając, by się rozpuścił - to nasza masa jagodowa.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Połowę żelatyny wlewamy do jagód i mieszamy. Resztę żelatyny lekko chłodzimy.
Jogurt wlewamy do miski, dodajemy przestudzoną, pozostałą żelatynę i krótko miksujemy. Dodajemy około 5-6 łyżek masy jagodowej i mieszamy. Wylewamy cienką warstwę na nasz schłodzony spód.
Do masy jogurtowej ponownie dodajemy trochę jagód - tym razem około 8-9 łyżek, by kolor nabrał intensywności i łyżką, bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają, a w ten sposób tylko na łączeniu nieco się przenikną tworząc pożądany efekt ombre.
Czynności powtarzamy – czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy kolejną warstwę masy.
Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje.
Można też podzielić od razu masę jogurtową na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno – będą równiejsze. Wtedy do jogurtów jeszcze przed podziałem najlepiej dać prawie całą żelatynę, a do jagód tylko trochę.
Co prawda do sezonu jeszcze daleko, ale już dziś poleca ten smaczny, lekki jo...
Odsłon: 727
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 62
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587432
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 62
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587432
Składniki
Owsiany spód: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę i łączymy z miodem - nie gotujemy. Sypkie składniki łączymy w misce, dodajemy masę czekoladową i jogurt, dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy spód tortownicy (21 cm), dociskamy wyrównując i chłodzimy w lodówce około pół godziny. Ja tortownicę wyłożyłam dokładnie folią spożywczą, żeby całość nie złapała kontaktu z metalem, ale najlepsza tutaj będzie tortownica silikonowa ze zdejmowanym rantem.
Masa jogurtowa - przeczytaj uważnie, aby wyszedł efekt cieniowania: Jagody przekładamy do rondelka, blendujemy na gładko, dodajemy ksylitol i krótko podgrzewamy mieszając, by się rozpuścił - to nasza masa jagodowa. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Połowę żelatyny wlewamy do jagód i mieszamy. Resztę żelatyny lekko chłodzimy. Jogurt wlewamy do miski, dodajemy przestudzoną, pozostałą żelatynę i krótko miksujemy. Dodajemy około 5-6 łyżek masy jagodowej i mieszamy. Wylewamy cienką warstwę na nasz schłodzony spód.
Do masy jogurtowej ponownie dodajemy trochę jagód - tym razem około 8-9 łyżek, by kolor nabrał intensywności i łyżką, bardzo ostrożnie wylewamy na pierwszą warstwę. Należy to robić powoli i ostrożnie, bo inaczej warstwy się zmieszają, a w ten sposób tylko na łączeniu nieco się przenikną tworząc pożądany efekt ombre. Czynności powtarzamy – czyli do masy jogurtowej dodajemy jagody i ostrożnie nakładamy kolejną warstwę masy. Całość chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje. Można też podzielić od razu masę jogurtową na 4-5 miseczek i warstwy przygotowywać osobno – będą równiejsze. Wtedy do jogurtów jeszcze przed podziałem najlepiej dać prawie całą żelatynę, a do jagód tylko trochę.
Przepisy Desery
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 142
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 1332