Desery Przepis na:
FIT oreo ciasteczka

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 709
Dodano: 19.01.2017
Odsłon: 5308
Składniki
- CZEKOLADOWE CIASTECZKA:
- 150 g mąki ryżowej
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki naturalnego kakao
- łyżka oleju kokosowego
- 1 duże jajko
- 20 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- KREMOWE NADZIENIE:
- 50 g płatków jaglanych
- 50 g odtłuszczonego mleka w proszku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżki nasion chia
- odrobina mleka
- CZEKOLADOWA POLEWA:
- 20 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- odrobina mleka
3-4 os. | 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Łączymy w miseczce z olejem kokosowym i odrobiną wody, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce przez 20 s i mieszamy całość przy pomocy rózgi kuchennej.
Zagniatamy z mąką ryżową, jajkiem, cukrem pudrem i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 stopni C.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ryżową. Przy pomocy szklanki wykrawamy nasze ciasteczka. Powinno wyjść ich łącznie 12-14.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut w 150 stopniach C. -
Płatki jaglane zalewamy odrobiną ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. Nasionka chia zalewamy odrobiną wody w osobnej miseczce/szklance i również odstawiamy na kilkanaście minut.
Po tym czasie wszystko ze sobą blendujemy : płatki, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, miód, mleko w proszku i nasionka chia. Masa może być bardzo gęsta, dlatego warto dolać odrobinę mleka, ewentualnie wody.
Gotowy krem warto schłodzić wcześniej w lodówce, przez wypełnieniem ciastek.
Uwaga! Z tych proporcji zostaje spora część kremu. Możecie go wykorzystać do innego deseru lub po prostu upiec więcej ciastek. :) -
Czekoladę łamiemy na kosteczki, umieszczamy w miseczce z kakao i odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez ok 20 s, mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej.
Każde z ciasteczek namaczamy z jednej strony w naszej polewie, układamy na talerzyku i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Ciasteczka przekładamy później naszym kremem. Na jedno ciasteczko nakładamy czubatą łyżeczkę kremu i przykrywamy drugim ciasteczkiem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)