Do góry

Desery Przepis na:

Fit trufle z fasoli

Fit trufle z fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1658

Dodano:

Odsłon: 4780

Uwielbiam wszystko, co jest czekoladowe i słodkie. Jednak nie można przesadzać z cukrem, dlatego zrobiłam fit trufle bez dodatku cukru. Zastąpiłam go miodem. Trufle robi się bardzo szybko, a najważniejsze, że smakują obłędnie! Zdrowa wersja słodyczy ;)

Składniki

  • Składniki na czekoladowe trufle:
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub fasola z puszki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • kakao do obtoczenia
  • Migdały
  • Składniki na kokosowe trufle:
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli lub fasola z puszki
  • 200 g bialej czekolady
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • Migdały
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oba rozdaje trufli wykonujemy w ten sam sposób.

    Fasolę i płatki migdałów blendujemy na jednolitą masę.

    Czekoladę należy drobno posiekać, wsypać do suchej miseczki, dodać miód. Wstawić do większego naczynia z niewielką ilością wody, gotujemy na bardzo małym ogniu. Należy uważać, aby woda nie dostała się do naczynka z czekoladą.

    Do masy fasolowej dodajemy rozpuszczona czekoladę. Dokładnie miksujemy na jednolitą papkę.

    Formujemy małe kulki, do środka wkładamy migdał. Trufle obtaczamy w kako i w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń