Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to fantastyczny, szlachetny i prosty, bo tylko z czterech składników aksamitny w konsystencji krem rodem z Francji. U mnie znika bardzo szybko i warto przygotować go sobie dzień przez konsumpcją. Naprawdę warto, jedynie się chłodzi w lodówce, a można zwiększyć proporcje w zależności od liczby osób.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Śmietankę zagotować na małym ogniu z cukrem i cukrem wanilinowym. Jak się zagotuje, wtedy zestawić z palnika. Żółtka ubijać około pół minuty i cienkim strumieniem wlewać śmietankę. (nie można tego robić szybko, ponieważ z masy może stać się jajecznica, a składniki się tak dobrze nie połączą.) Masę wlewać do żaroodpornych kokilek lub innych miseczek, które są odporne na wysokie temperatury. Krem piec w temperaturze 100 stopni Celsjusza w kąpieli wodnej przez około 45-50 minut do ścięcia się masy. Następnie krem schłodzić i włożyć na minimum 2 h do lodówki. Na koniec można lekko posypać z wierzchu cukrem i go skarmelizować palnikiem gazowym, ale to nie musi być (w zależności od dostępności.