Do góry

Desery Przepis na:

Francuski tort bezowy Dakłas

Francuski tort bezowy Dakłas

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 189

Dodano:

Odsłon: 3563

Deser idealny, przeznaczony dla prawdziwych smakoszy słodyczy. Zarówno wizualnie jak i smakowo jest to torcik dość słodki, ale idealnie wpasowuje się w aurę jesienno-zimową.

Składniki

  • 7 białek z jaj
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli pokrojonych w drobną kostkę
  • 250 g sera mascarpone - schłodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki - schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki masy kajmakowej z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • 10 drobno posiekanych daktyli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bezy:

    Składniki na bezy musza być w temperaturze pokojowej!

    Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nich okręgi o średnicy 23 cm., następnie wysmarować je masłem - ważne by zrobić to na początku, by później beza nie czekała przed włożeniem do piekarnika.

  2. Piekarnik nastawić do nagrzania na 160 stopni

    Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. Do niej ciągle miksując dodawać łyżka po łyżce cukier puder i demerara - do powstania błyszczącej jednolitej piany. Do niej dodaje się sok z cytryny i znów miksuje chwilę. Na koniec trzeba wmieszać w pianę posiekane daktyle - ale delikatnie i lekko łyżką.

  3. Pianę rozlać na obie blachy równomiernie, na narysowane wcześniej okręgi i w razie potrzeby wyrównać łyżką. Włożyć do piekarnika i pilnować przez pierwsze minuty. Gorące powietrze z górnej grzałki przypiecze nam bezę i trzeba szybko reagować i zamienić bezy miejscami po lekkim przybrązowieniu górnej. Temperaturę po 5 minutach zmniejszyć do 140 stopni i ustawić pieczenie na 80 minut. Dobrze jest gdy bezy popękają - estetyczniej wychodzi efekt finalny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierać aby same ostygły - najlepiej kilka godzin lub całą noc.

  4. Krem:

    Mascarpone zmiksować z masą kajmakową na gładki i jednolity krem.

  5. Osobno ubyć kremówkę z łyżką cukru pudru na sztywno. Delikatnie wmieszać śmietankę do masy kajmakowej z mascarpone. Dodać orzechy i daktyle i je również wymieszać. Nałożyć powstałą masę na bezowy spód, rozsmarować równomiernie i nakryć wierzchem.

  6. Po wierzchu posypać cukrem pudrem i kakao, oraz ozdobić połówkami orzechów i daktyli.

  7. Następnie tort umieścić należy w lodówce i zostawić na kilka godzin, aż krem stężeje i przegryzie się z bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 01 lutego 2017 Mam też ten przepis,torcik wspaniały bardzo słodki,ale czasami można zgrzeszyć.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń