Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka Calissons powędrują na Twój stół wprost z francuskiego dworu. Według legendy zostały przyrządzone po raz pierwszy na zlecenie króla Renégo I Andegaweńskiego dla młodziutkiej żony, Joanny de Laval. Calissons to pyszne ciasteczka w kształcie diamentów, wykonane z dokładnie zmielonych, kandyzowanych owoców oraz migdałów oraz starannie polane lukrem. Francuzi najczęściej przygotowują ciasteczka na przeróżne święta, a każda pani domu ma na nie swój oryginalny, niepowtarzalny przepis.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21605
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21605
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Rozdrobnij owoce kandyzowane blenderem i przełóż do garnka, następnie dołóż mielone migdały, 100 g cukru pudru oraz marmoladę. Podgrzej wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta, lepka masa. Odstaw zawartość i pozwól zastygnąć.
Wyłóż masę na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5-2 cm. Wykrawaj foremką w kształcie łezki małe ciasteczka. Możesz też wykrawać małe romby nożem i zaokrąglić boki palcami, jeśli nie posiadasz odpowiedniej foremki.
Przygotuj lukier. Ubij białko, a następnie stopniowo dosypuj cukier puder. Na końcu dolej sok z cytryny. Konsystencja lukru powinna być gładka i błyszcząca. Maluj lukrem każde ciasteczko za pomocą pędzelka. Następnie wstaw calissons do piekarnika rozgrzanego do 150° C na 10 minut lub odstaw ciasteczka do zastygnięcia na kilka godzin. Potem ciasteczka będą twardnieć, więc najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.