Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka Calissons powędrują na Twój stół wprost z francuskiego dworu. Według legendy zostały przyrządzone po raz pierwszy na zlecenie króla Renégo I Andegaweńskiego dla młodziutkiej żony, Joanny de Laval. Calissons to pyszne ciasteczka w kształcie diamentów, wykonane z dokładnie zmielonych, kandyzowanych owoców oraz migdałów oraz starannie polane lukrem. Francuzi najczęściej przygotowują ciasteczka na przeróżne święta, a każda pani domu ma na nie swój oryginalny, niepowtarzalny przepis.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1618
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 527
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 379
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 65
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1618
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 527
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 379
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 65
Składniki
Rozdrobnij owoce kandyzowane blenderem i przełóż do garnka, następnie dołóż mielone migdały, 100 g cukru pudru oraz marmoladę. Podgrzej wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta, lepka masa. Odstaw zawartość i pozwól zastygnąć.
Wyłóż masę na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5-2 cm. Wykrawaj foremką w kształcie łezki małe ciasteczka. Możesz też wykrawać małe romby nożem i zaokrąglić boki palcami, jeśli nie posiadasz odpowiedniej foremki.
Przygotuj lukier. Ubij białko, a następnie stopniowo dosypuj cukier puder. Na końcu dolej sok z cytryny. Konsystencja lukru powinna być gładka i błyszcząca. Maluj lukrem każde ciasteczko za pomocą pędzelka. Następnie wstaw calissons do piekarnika rozgrzanego do 150° C na 10 minut lub odstaw ciasteczka do zastygnięcia na kilka godzin. Potem ciasteczka będą twardnieć, więc najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.