Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-10-2015
Ciasteczka na francuskim cieście z waniliowym budyniem, śliwkami i wiórkami kokosowymi. Idealne do zrobienia czegoś słodkiego ,,na szybko". :)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1591
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 970
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1591
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 970
Składniki
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :) Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.
Ciasto francuskie podzielić na (w miarę możliwości) równe prostokąty. Mi wyszło ich łącznie piętnaście. Na środku rozsmarować odrobinę budyniu (po jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 20 minut do czasu, aż ciastka się ładnie zezłocą. :) Ja piekłam w dwóch turach.