Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami

Przepis dnia 2015-10-09
Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 4749

Ciasteczka na francuskim cieście z waniliowym budyniem, śliwkami i wiórkami kokosowymi. Idealne do zrobienia czegoś słodkiego ,,na szybko". :)

Składniki

  • 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego
  • ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko)
  • budyń z prawdziwą wanilią
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • jajko
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :)
    Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
    Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.

  2. Ciasto francuskie podzielić na (w miarę możliwości) równe prostokąty. Mi wyszło ich łącznie piętnaście. Na środku rozsmarować odrobinę budyniu (po jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
    Piec przez ok. 20 minut do czasu, aż ciastka się ładnie zezłocą. :) Ja piekłam w dwóch turach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń