Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dogodzić sobie przy spadku formy, lub dla poprawienia sobie samopoczucia? Można to zrobić przygotowując sobie pyszny deser... Tym razem jednak będzie to opcja, na którą należy być przygotowany wcześniej, bowiem powstanie ów deser na przygotowanym dużo wcześniej kompocie. A po drugie jest to deser wegański, bowiem zostanie przygotowany z użyciem agaru. Ale zacznijmy od początku. Klasyką kuchni polskiej są kompoty, jako zapas konsumpcyjny gdy owoców jest w nadmiarze, by przechować je do takiego momentu, gdy już nie mamy dostępu do świeżych. Dobry kompot powstaje gdy syrop, którym zalewamy owoce ma proporcje 30-50 dkg cukru na 1 litr wody, oraz kilka goździków i cynamon w zależności od rodzaju owoców. Zatem mając taki kompot w słoiku (w tym wypadku śliwkowy) mamy bazę żeby przygotować galaretkę. Wystarczy zaopatrzyć się w agar, przygotowywany z krasnorostów, wydobywanych u wybrzeży Japonii. Główną jego zaletą, jest łatwość rozpuszczania nie tylko w płynach. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu, życzę Smacznego! <WJ>
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 559
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 920
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1613
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 814
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 559
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 920
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1613
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 814
Składniki
Owoce osączamy z zalewy. Kompot zagotowujemy z agarem, przelewamy do salaterek. Owoce przecieramy, mieszamy z agarem, podgrzewamy. Przekładamy na galaretki, studzimy.