Do góry

Desery Przepis na:

Galaretkowiec

Galaretkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1117

Dodano:

Odsłon: 7406

Odkąd kilka lat temu zrobiłam go po raz pierwszy na stałe wszedł do naszego domu. Uwielbiają go Dzieci, to chyba ich ulubione ciasto. Tanie, lekkie oraz łatwe w przygotowaniu-mi zawsze pomaga Synek :). I naprawdę przepięknie prezentuje się na stole.

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 galaretki - najlepiej różnokolorowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretkowiec

Przygotowanie

  1. 3 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody każda. Odstawiamy do stężenia i kroimy w kostkę.
    Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody by napęczniała.
    Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Mleko lekko studzimy.
    Do letniego mleka dodajemy pokrojone galaretki. Wylewamy na blaszkę lub do pojemniczków. Wstawiamy do lodówki.
    Czwartą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i tężejącą wylewamy na wierzch ciasta.

    U mnie wersja dwukolorowa bo akurat takie galaretki miałam w domu. U mnie też bez galaretki na wierzchu za to z 4 w środku.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolwicz 22 marca 2015 Czy w tortownicy można zrobić to ciasto, czy będzie ona za mała? Bardzo lubię ciasta na zimno dlatego już zabieram do siebie i już wypróbuję. Plusik dla ciebie. Pozdrawiam ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń