Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretkowiec z mlekiem
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 428
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 51
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1377
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1856
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 428
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 51
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1377
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1856
Składniki
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. ( Galaretka musi pozostać płynna). W garnuszku zagotować mleko z cukrem i olejkiem a następnie odstawić do przestudzenia. W 300 ml gorącej wodzie rozpuścić żelatynę najlepiej łyżka po łyżce a następnie odstawić do przestudzenia. Gdy mleko nam przestygnie wlewamy do niego schłodzoną ale płynną żelatynę. W keksówce o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonej folią spożywczą wlewam pierwszą galaretkę i wstawiam ją do lodówki do stężenia na ok. 15 minut. Na stężałą galaretkę wlewam szklankę mleka z żelatyną i ponownie wkładam do lodówki do schłodzenia. W ten sposób postępuje, aż do wykorzystania wszystkich galaretkę. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne.