Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretkowiec z mlekiem
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 90
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17636
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2640
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 147
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 90
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17636
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2640
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 147
Składniki
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. ( Galaretka musi pozostać płynna). W garnuszku zagotować mleko z cukrem i olejkiem a następnie odstawić do przestudzenia. W 300 ml gorącej wodzie rozpuścić żelatynę najlepiej łyżka po łyżce a następnie odstawić do przestudzenia. Gdy mleko nam przestygnie wlewamy do niego schłodzoną ale płynną żelatynę. W keksówce o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonej folią spożywczą wlewam pierwszą galaretkę i wstawiam ją do lodówki do stężenia na ok. 15 minut. Na stężałą galaretkę wlewam szklankę mleka z żelatyną i ponownie wkładam do lodówki do schłodzenia. W ten sposób postępuje, aż do wykorzystania wszystkich galaretkę. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne.