Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretkowiec z mlekiem
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 28904
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9642
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2145
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4139
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 833
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 28904
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9642
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2145
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4139
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 833
Składniki
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. ( Galaretka musi pozostać płynna). W garnuszku zagotować mleko z cukrem i olejkiem a następnie odstawić do przestudzenia. W 300 ml gorącej wodzie rozpuścić żelatynę najlepiej łyżka po łyżce a następnie odstawić do przestudzenia. Gdy mleko nam przestygnie wlewamy do niego schłodzoną ale płynną żelatynę. W keksówce o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonej folią spożywczą wlewam pierwszą galaretkę i wstawiam ją do lodówki do stężenia na ok. 15 minut. Na stężałą galaretkę wlewam szklankę mleka z żelatyną i ponownie wkładam do lodówki do schłodzenia. W ten sposób postępuje, aż do wykorzystania wszystkich galaretkę. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne.