Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretkowiec z mlekiem
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3706
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2029
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5423
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5474
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3706
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2029
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5423
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5474
Składniki
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. ( Galaretka musi pozostać płynna). W garnuszku zagotować mleko z cukrem i olejkiem a następnie odstawić do przestudzenia. W 300 ml gorącej wodzie rozpuścić żelatynę najlepiej łyżka po łyżce a następnie odstawić do przestudzenia. Gdy mleko nam przestygnie wlewamy do niego schłodzoną ale płynną żelatynę. W keksówce o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonej folią spożywczą wlewam pierwszą galaretkę i wstawiam ją do lodówki do stężenia na ok. 15 minut. Na stężałą galaretkę wlewam szklankę mleka z żelatyną i ponownie wkładam do lodówki do schłodzenia. W ten sposób postępuje, aż do wykorzystania wszystkich galaretkę. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne.