Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie chciało mi się w weekend niczego piec, więc wymyśliłam deser o nazwie galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami. Wykorzystałam składniki, które miałam w domu. Szybki deser do niedzielnej kawki, zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :-)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3849
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1329
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3849
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1329
Składniki
Szklanka - 250 ml Galaretki cytrynowe zalać 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i schłodzić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Jeśli są duże przekroić je na pół. Do soku brzoskwiniowego dodać kieliszek wódki (opcjonalnie), trochę ciepłej wody, wszystko wymieszać i maczać w soku herbatniki. Namoczone herbatniki pokruszyć i dać na spód pucharków. Serek waniliowy włożyć do miski. Tężejącą się galaretkę cytrynową wlać do serka i dokładnie zmiksować. Pianką waniliowo - cytrynową polać herbatniki, schłodzić w lodówce do stężenia.
Galaretki truskawkowe zalać 2 szklankami gorącej wody, to samo zrobić z galaretkami agrestowymi. Schłodzić obydwie galaretki do stężenia. Na piankę wyłożyć odsączone brzoskwinie (można tutaj użyć dowolnych owoców). Tężejącą się galaretką truskawkową zalać brzoskwinie, schłodzić w lodówce do stężenia. Na stężałą galaretkę truskawkową wylać tężejącą się galaretkę agrestową. Deser chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!