Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie chciało mi się w weekend niczego piec, więc wymyśliłam deser o nazwie galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami. Wykorzystałam składniki, które miałam w domu. Szybki deser do niedzielnej kawki, zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :-)
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 996
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 161
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 996
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 161
Składniki
Szklanka - 250 ml Galaretki cytrynowe zalać 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i schłodzić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Jeśli są duże przekroić je na pół. Do soku brzoskwiniowego dodać kieliszek wódki (opcjonalnie), trochę ciepłej wody, wszystko wymieszać i maczać w soku herbatniki. Namoczone herbatniki pokruszyć i dać na spód pucharków. Serek waniliowy włożyć do miski. Tężejącą się galaretkę cytrynową wlać do serka i dokładnie zmiksować. Pianką waniliowo - cytrynową polać herbatniki, schłodzić w lodówce do stężenia.
Galaretki truskawkowe zalać 2 szklankami gorącej wody, to samo zrobić z galaretkami agrestowymi. Schłodzić obydwie galaretki do stężenia. Na piankę wyłożyć odsączone brzoskwinie (można tutaj użyć dowolnych owoców). Tężejącą się galaretką truskawkową zalać brzoskwinie, schłodzić w lodówce do stężenia. Na stężałą galaretkę truskawkową wylać tężejącą się galaretkę agrestową. Deser chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!