Do góry

Desery Przepis na:

Galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami

Galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 577

Dodano:

Odsłon: 363

Nie chciało mi się w weekend niczego piec, więc wymyśliłam deser o nazwie galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami. Wykorzystałam składniki, które miałam w domu. Szybki deser do niedzielnej kawki, zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :-)

Składniki

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 g serka waniliowego
  • kompot z brzoskwiń albo puszka brzoskwiń
  • kieliszek wódki (opcjonalnie)
  • 5 opakowań herbatników (14 g każde)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Galaretki cytrynowe zalać 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i schłodzić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Jeśli są duże przekroić je na pół.

    Do soku brzoskwiniowego dodać kieliszek wódki (opcjonalnie), trochę ciepłej wody, wszystko wymieszać i maczać w soku herbatniki. Namoczone herbatniki pokruszyć i dać na spód pucharków.

    Serek waniliowy włożyć do miski. Tężejącą się galaretkę cytrynową wlać do serka i dokładnie zmiksować. Pianką waniliowo - cytrynową polać herbatniki, schłodzić w lodówce do stężenia.

  2. Galaretki truskawkowe zalać 2 szklankami gorącej wody, to samo zrobić z galaretkami agrestowymi. Schłodzić obydwie galaretki do stężenia.

    Na piankę wyłożyć odsączone brzoskwinie (można tutaj użyć dowolnych owoców). Tężejącą się galaretką truskawkową zalać brzoskwinie, schłodzić w lodówce do stężenia. Na stężałą galaretkę truskawkową wylać tężejącą się galaretkę agrestową. Deser chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń