Do góry

Desery Przepis na:

Góra lodowa

Góra lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 4538

To ciasto wiele razy rzuciło mi się w oczy szukając inspiracji na desery. Wydawało mi się bardzo pracochłonne, dlatego dosyć długo ociągałam się, aby zabrać się za jego realizację. Uznałam, że święta będą idealną okazją. Tak, wiem przepisów i wersji tego ciasta jest mnóstwo, ale zachęcam was do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na górę lodową. Kropką nad "i" jest dwukolorowa polewa z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni przed imprezą.

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 6 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Składniki na krem: 700ml mleka, 3 żółtka, 150g cukru,
  • 40g budyniu waniliowego, 75g mąki pszennej, 200g masła,
  • Poncz: 3 szklanki naparu z kawy, 2 łyżki cukru, 50ml amaretto
  • Polewa: 200g masła, 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka, 1 łyżka kakao,
  • Ponadto: opakowanie okrągłych biszkoptów (200g).
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Góra lodowa

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Partiami dodajemy przesianą mękę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie za pomocą rózgi kuchennej wszystko mieszamy do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy. Dzielimy na dwie części.

    Krem: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąką i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, porcjami dodajemy budyń. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

    Poncz: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi kawy, ciasto można nasączyć herbatą.

    Polewa: Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz dodajemy masło. Całość podgrzewamy, aż całość się rozpuści. Do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Energicznie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku.

  2. Wykonanie: Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy połowę kremu maślanego. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy kawą i przykrywamy kremem. Biszkopty kroimy na pół, zanurzamy w kawie i pionowo wbijamy w wierzch ciasta w bliskich odległościach. Polewamy polewą jasną i ciemną. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń