Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2293
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4378
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1303
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 282
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2293
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4378
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1303
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 282
Składniki
Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.
Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.
Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać rum i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.
Czekoladę najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Niemożna doprowadzić do jej zagotowania gdyż może nam się zważyć.
Na talerzach położyć po trzy kulki lodów waniliowych, w środek wstawić pionowo gruszkę, polać gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.