Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki pięknej Heleny

Gruszki pięknej Heleny

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 665

Coś dla smakoszy

Składniki

  • 4 duże, dojrzałe gruszki (muszą być soczyste i lekko twarde)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 50 ml rumu
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 12 kulek lodów waniliowych
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gruszki pięknej Heleny

Przygotowanie

  1. Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.

  2. Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.

  3. Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać rum i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.

  4. Czekoladę najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Niemożna doprowadzić do jej zagotowania gdyż może nam się zważyć.

  5. Na talerzach położyć po trzy kulki lodów waniliowych, w środek wstawić pionowo gruszkę, polać gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń