Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną

Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50985

Dodano:

Odsłon: 2987

Naszła nas ochota na pieczone gruszki. Wpadliśmy więc na pomysł by zrobić je z kaszą jaglaną ugotowaną na mleku. Świetny deser na ciepło. MMM ,pycha.

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • garść rodzynków
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu (można dodać więcej ,jak ktoś lubi)
  • 50 ml syropu klonowego
  • 5 łyżek cukru brązowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną

Przygotowanie

  1. 2 gruszki obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem z cynamonem i syropem klonowym. Układamy na spód naczynia żaroodpornego.
    Kaszę razem z rodzynkami gotujemy do miękkości razem z cukrem waniliowym. Układamy na starte gruszki.
    Pozostałe owoce obieramy ,kroimy w kostkę i karmelizujemy brązowym cukrem. Układamy na kaszę. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń