Do góry

Desery Przepis na:

Grysikowiec

Grysikowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1801

Dodano:

Odsłon: 115191

Pyszne miodowe blaty przełożone delikatnym grysikowym kremem ;)

Składniki

  • Ciasto: 0.5 kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • kopiasta łyżeczka sody
  • pół kostki miękkiego masła
  • Masa: 1 litr mleka 2%
  • 1.5 szklanki cukru kryształu
  • szklanka kaszy mannej
  • 100 g kokosu
  • Polewa: 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać jajka, miód, sodę oraz masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić je na 3 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pierwszą porcję ciasta(każdy blat pieczemy osobno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i blaty pieczemy przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie.

  2. Wykonanie: Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do mleka dodać kaszę i gotować cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Na sam koniec (do gęstej) już masy wsypać kokos, wymieszać, wystudzić.

  3. Wykonanie: Wodę połączyć z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników.

    Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą.

    * przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elizabetta 02 listopada 2015 jest to pycha :) testowałam wczoraj, ale zamiast cukru dałam stewię Natusweet, żeby zmniejszyć kaloryczność. Smakowało i dużym i małym, więc mogę gorąco polecić i pochwalić przepis :) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mati1 30 października 2015 wyglada apetycznie,na pewno skorzystam z przepisu i dlatego zabralam do mojej ksiazki

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń