Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
mąkę z masłem (lub margaryną) wyrobić nożem.Dodać cukier,miód ,sodę i jaja.Wyrobić.Podzielić na trzy części ,rozwałkować i piec każdą z osobna w blaszce wyłożonej papierem w temp. ok 200 st 15-20 min
Grysik ugotować na mleku ,wmieszać cukier wanil.Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka i zimny grysik.
Upieczone i wystudzone placki posmarować powidłem,na pierwszy nałożyć masę ,przykryć drugim i tak samo ,zostawić trochę masy na wierzch.Całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować roztopioną czekoladą.
Po upieczeniu placki są suche i twarde i takie mają być!Ciasto najlepsze jest na drugi dzień-smacznego!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

irma72 29 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
lub też zwane popularnie mazurkiem :) moja babcia go zawsze piekła na święta :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

MAGDAlenka30 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ja pamiętam to ciasto o nazwie ''czeski'' ale jest bardzo dobre:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

RENIA730 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
To ciasto w moim domu znane jest pod nazwą MIODOWNIK (z minimalnymi zmianami) Jest moim ciastem bożonarodzeniowym. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na 3 dzień, dlatego piekę go na samym początku przygotowań świątecznych. Przez ten czas placki nabierają wilgoci od kremu i stają się miękkie, a krem jest bardziej spoisty i w czasie jedzenia nie wyciska się przy naciśnięciu widelczykiem. Na Smakerze jest na niego kilka przepisów.5 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Znam to ciasto pod nazwą "Czeskie" i jest jednym z najbardziej ulubionych naszych ciast. Polecam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Malgoisaa__ 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
zgadzam się z Mole3 trzeba je piec tylko tyle ,żeby chwyciły jasno złotego koloru2 Kto głosował? | Odpowiedz

iwonasz 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Moje też ulubione!!to ciasto z miodem więc placki twardnieją napisałam żeby nikogo nie wystraszyło jak tak się stanie ale potem są tak jak piszesz puszyste i miękkie!!Pozdrawiam
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Hmm, jedno z moich ulubionych ciast. A placki nie muszą być twarde i suche - może wystarczy skrócić czas pieczenia? Ostatnio tak zrobiłam i wyszły puszyste i miękkie. Pozdrawiam.5 Kto głosował? | Odpowiedz