Do góry

Desery Przepis na:

Herbatniczek na jogurcie greckim

Herbatniczek na jogurcie greckim

Autor:

Przepisów i artykułów: 809 Ocena: 15733

Dodano:

Odsłon: 10136

Ciasto wymyślone i zrobione dzisiaj naprędce. Z niewielkimi poprawkami ciasto może być fajnym i szybkim deserem na zbliżające się lato.

Składniki

  • herbatniki jasne ok. 230 g
  • herbatniki ciemne ok. 150 g
  • jogurt grecki 180 g
  • galaretka ( czarna porzeczka na 0,5 l )
  • woda 250 ml
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Herbatniczek na jogurcie greckim

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, przestudzamy.
    Do jogurtu greckiego dolewamy najpierw po łyżce wystudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Potem możemy wlewać większym strumieniem.
    Ja użyłam blaszki 22 X 9 cm, ale lepsza byłaby krótsza max 20 cm, wtedy mniej będą wystawały herbatniki i będą wilgotniejsze na górze.
    Blaszkę szczelnie wykładamy srebrną folią, pośrodku układamy rząd herbatników, dwa jasne, jeden ciemny.
    Herbatniki powinny stać dość luźno, ja niepotrzebnie dołożyłam, więc dobrze radzę.
    Po bokach blaszki powoli wlewamy masę jogurtową. Dobrze jest wlewać przez sitko.
    Wypływające ciasteczka obciążamy inną blaszką, ciasto możemy zostawić kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, potem schładzamy w lodówce, lub zamrażarce.
    Potem zdejmujemy folię i ciasto gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń