Do góry

Desery Przepis na:

improwizowany deser :) wegańska nie-czekolada z chili i pomarańczą

improwizowany deser :) wegańska nie-czekolada z chili i pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2284

Dodano:

Odsłon: 163

zdrowy, ale uwaga ma swoje kalorie :) krem, na który dają się nabrać nawet najbardziej zatwardziali sceptycy weganizmu - bo po prostu to niebo w gębie :) z powodzeniem zastępuje popularne kremy typu nutella i taniej :) w zależności od apytytu przepis jest na 2-4 porcje, słoik ok. 500 ml

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
improwizowany deser :) wegańska nie-czekolada z chili i pomarańczą

Przygotowanie

  1. Awokado i banany myję, obieram i drobne kawałki wkładam od razu do słoika - z szerokim otworem, bo w nim blenduję ręcznym blenderem.
    Daktyle, jeśli świeże pozbawiam pestek. Jeśli suszone, moczę w ciepłej wodzie na 5-8 minut, odsączam. Wkładam do słoika.
    tylko owoce, banany i daktyle mają tyle cukru, że nie ma potrzeby dosładzać dodatkowo, choćby miodem czy syropem klonowym.
    Blenduję na gładka masę.

  2. Dodaję kakao, blenduję ponownie.

  3. Posiekane listki mięty dodaję do słoika. Mieszam.
    Do szklanek lub salaterek kłade cząstki mandarynki i przykrywam kremową masą. Posypuję płatkami chili.
    Dekoruję plasterkami cytrusa i gałązką mięty. Podaję :)

    Da się przechować jeszcze jeden dzień w lodówce, aby dorzucić łyżkę do owsianki do pracy na drugi dzień, jeśli dzieciaki nie wyjedzą jako "kanapki z nutellą" :)

  4. Jakie to proste, improwizowane z tego, co w domu :) A jakie pyyyyszne :)
    mmmmniaaaammm :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń