Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zdrowy, ale uwaga ma swoje kalorie :) krem, na który dają się nabrać nawet najbardziej zatwardziali sceptycy weganizmu - bo po prostu to niebo w gębie :) z powodzeniem zastępuje popularne kremy typu nutella i taniej :) w zależności od apytytu przepis jest na 2-4 porcje, słoik ok. 500 ml
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 53
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 53
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Składniki
Awokado i banany myję, obieram i drobne kawałki wkładam od razu do słoika - z szerokim otworem, bo w nim blenduję ręcznym blenderem. Daktyle, jeśli świeże pozbawiam pestek. Jeśli suszone, moczę w ciepłej wodzie na 5-8 minut, odsączam. Wkładam do słoika. tylko owoce, banany i daktyle mają tyle cukru, że nie ma potrzeby dosładzać dodatkowo, choćby miodem czy syropem klonowym. Blenduję na gładka masę.
Dodaję kakao, blenduję ponownie.
Posiekane listki mięty dodaję do słoika. Mieszam. Do szklanek lub salaterek kłade cząstki mandarynki i przykrywam kremową masą. Posypuję płatkami chili. Dekoruję plasterkami cytrusa i gałązką mięty. Podaję :) Da się przechować jeszcze jeden dzień w lodówce, aby dorzucić łyżkę do owsianki do pracy na drugi dzień, jeśli dzieciaki nie wyjedzą jako "kanapki z nutellą" :)
Jakie to proste, improwizowane z tego, co w domu :) A jakie pyyyyszne :) mmmmniaaaammm :)