Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie ozdobą stołu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 412
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2775
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14482
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 412
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2775
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14482
Składniki
Figi zalać gorącą wodą na 5-10 minut, potem odlać wodę. W figach minimalnie ściąć górę i w środek włożyć połówkę orzecha.
Herbatniki pokruszyć prawie na pył. W saganku na wolnym ogniu zagotować śmietankę i od razu zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie, partiami wsypywać herbatniki, mieszając.
Łyżką nabierać kawałki ciasta czekoladowego, lekko spłaszczyć w dłoniach, nałożyć figę z orzechem i zamknąć ciasto, tworząc kulkę. Potem wszystkie kulki obtoczyć w kokosie. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Przed podaniem każdą kulkę pokroić na 2- 4 części.