Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest wspaniałe, lekkie i trój - warstwowe. Lekkie i brdzo smaczne!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98974
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5907
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98974
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5907
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem. Do ubitej na sztywno piany dodajemy najpierw żółtka a następnie mąkę pszenną, olej i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy biszkopt w formie 25/36 w 180 stopniach przez 30 minut. Masa I : Mak, cukier, mąkę, mleko i białka mieszamy ze sobą i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło tak i aby masa zgęstniała. Masa II: Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej tężejące galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance wrzątku. Masa III: Mleko gotujemy i zalewamy nim mielone orzechy włoskie. Masło ucieramy z żółtkami na puch i dodajemy porcjami przestudzone orzechy i alkohol. Przełożenie: Biszkopt-masa I-masa II-masa III -na wierzch kruszymy herbatniki