Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze Babcie, teraz każdy piecze ciasta nowoczesne, ale czasami warto wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Forma 24 cm x 24 cm
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 25
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 659
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 113
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 25
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 659
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 113
Składniki
1. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem. 2. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta ( pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
3. Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam. 4. Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
5. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta. 6. Ciasto piekę 40 minut w 180°C.
7. Gotowe. 8. Smacznego.