Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na jabłecznik na puszystym cieście .
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 927
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2799
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3369
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 927
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2799
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3369
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Następnie przełożyć do garnka i chwile podusić. Gdy jabłka będą już miękkie kisiel rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do jabłek wszystko dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ( w całości) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej (ma być jasna i powiększyć objętość 3-krotnie) małym strumieniem wlewamy olej i mleko miksując na niskich obrotach miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi partiami dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia. Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Piec ok 15 minut w temperaturze 175 stopni (należy piec do momentu, aż ciasto się zarumieni) Wyjąc z piekarnika i wyłożyć całe nadzienie jabłkowe i wyrównać. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta i również wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 175 stopni. Jabłecznik po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia (dopiero wtedy będzie się dobrze kroił). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.