Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na zimno

Jabłecznik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 21103

JABŁECZNIK NA ZIMNO

Składniki

  • Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu
  • Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na.najmniejszych.obrotach.porcjami.dodawać.do.piany..Gotowe.ciasto.przelać.do.blaszki wyłożonej papierem
    do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku.

  2. MASA JABŁKOWA:

    Jabłka obrać pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić około 30 w lodówce. Tężejąca masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła. W czasie gdy ciasto się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować jabłeczniki posypać cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń