Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne jesienne ciasto, pięknie pachnie jabłkami i cynamonem i wyśmienicie smakuje
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ubić z cukrem (ok. 2 min).
Dodać jajka i ubijać jeszcze ok. 3 min.
Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Dodać stopniowo mąkę (mąki można użyć mniej albo więcej) i wymiesić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i nie kleiste.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą część ukształtować w prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać od skórki i oczyścić z nasion, pokroić w nieduże kawałki (do słodkich jabłek dodać odrobinę soku z cytryny).
Dodać rodzinki, cukier, cynamon i wymieszać. Można popróbować smak nadzienia.
Blachę (rozmiar 17 x 25 cm) nasmarować masłem.
Jeden prostokąt ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę w taki sposób żeby ciasto zaszło na ścianki. Nie wałkujcie za cienkie bo ciasto jest bardzo smaczne jego powinno być dużo. Najlepiej robić placki grubością 1 cm.
Jabłka z rodzinkami ułożyć na ciasto, wyrównać.
Drugi prostokąt ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłka, brzegi ciasta zlepić. Z góry placek poprzyciskać dłonią żeby wypuścić powietrze i zlikwidować puste miejsca.
Posmarować placek wodą. Na powierzchni placka zrobić kilka nacięć nożem.
Piec 60-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto wystudzić i z przyjemnością zjeść.