Do góry

Desery Przepis na:

jabłecznik / szarlotka z połówkami jabłek

jabłecznik / szarlotka z połówkami jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3132

Dodano:

Odsłon: 4956

Przepis na to ciasto jest dosłownie wszędzie! Nie mogłam się oprzeć, żeby go nie wypróbować. Ciasto wyszło całkiem dobre, jest cienkie ciasto i duży kawałek jabłka który moja mała córeczka z chęcią wyjadała ;) lecz nie jest to jakieś wykwintne ciasto które będzie pasowało np na wesele :) Mimo to polecam to ciasto, nadaje się na podwieczorek lub do porannej kawki.

Składniki

  • Ciasto: 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
  • ok. 9 jabłek średniej wielkości
  • Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy w misce. Dodajemy jajko, masło i serek waniliowy i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce kładziemy rozwałkowaną pierwszą połowę ciasta. Na nim układamy obok siebie obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń