Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik wnuczki Oli dla Babci i Dziadka- Super Przepis!

Jabłecznik wnuczki Oli dla Babci i Dziadka- Super Przepis!

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1914

Dodano:

Odsłon: 3304

Na Dzień Babci i Dziadka upiekłam pyszny jabłecznik wnuczki Oli. Jest tak pyszny ,że Babcia i Dziadek proszą o dokładkę. Przygotowanie jest też bardzo proste, miarka to nasza szklanka ( pojemności 200 ml mojej szklanki).Zapraszam na filmik na moj kanał na Youtube.

Składniki

  • śmietana kwaśna 18% 1 szklanka (wyciągnięta 1 godz. wcześniej z lodówki(
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • jajka 3 średnie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiata
  • aromat waniliowy kilka kropli
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania ciasta
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik wnuczki Oli dla Babci i Dziadka- Super Przepis!

Przygotowanie

  1. Piekarni włączyć na 180 stopni funkcja góra, dół. Formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki o średnicy 2 mm. Jabłka skropić sokiem z 1 cytryny ,zamieszać i odstawić na bok.
    Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia. Cukier puder przesiać . Jajka wbić do większej miski, dodać szczyptę soli zakręcić chwilkę ,dodać cukier puder ,wszystko to kręcimy ,aż masa będzie dobrze ubita .

  2. Do ubitej masy dodajemy na przemian kwaśną śmietanę i mąkę pod koniec dodać aromat waniliowy.

  3. Połowę ciasta wylać do formy na ciasto położyć 1/3 jabłek następnie wylewamy drugą część ciasta . Teraz układamy pozostałe jabłka ,tak dookoła i w środku(jak na fotce).

  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę. Pieczemy przez 55 minut, po 35 minutach należy przykryć ciasto papierem do pieczenia . Po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku na 5 minut.
    Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia, w przeciwnym razie wyciągając ciasto po prostu rozpadnie się , a na pewno tego nie chcemy. Ja ciasto po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem i podałam z bitą śmietaną.

    Zapraszam na filmik na moj kanal na Youtube -Mangiare u Ewki

  5. Wszystkim Babciom i Dziadkom życzę dużo, dużo zdrowia, radości i miłości. To ciasto jest dedykowane dla Was kochani. Myślę, że wykorzystacie ten wyśmienity przepis nie tylko na tą szczególną okazję.

    100 lat Babcia i Dziadek!


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń