Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 4597

Bardzo smaczne i łatwe ciasto. Polecam.

Składniki

  • 60 dag mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 4-5 dużych jabłek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 l mleka 2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować blaszkę o wymiarach 24x28 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka, masło i cukier puder. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie połowy. Jedną częścią wylepić blaszkę, a drugą dać na 15-20 minut do zamrażarki, aby ciasto stężało. Ugotować budynie. Obrać jabłka i podzielić na ósemki. Ułożyć je ciasno na cieście w blaszce. Budynie wyłożyć łyżką na jabłka, tak aby je przykryć. Na wierzch poskubać resztę ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
    Najlepiej kroić następnego dnia po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń