Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 230

Ciasto z budyniem i jabłkami. Ciasto kolorowe z kruszonką. Jabłecznik bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -0,5 kg. mąki -250 g. masła -1 szklanka cukru
  • -2 jajka -3 łyżeczki proszek do piecz.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka+1 szklanka
  • -3 budynie z cukrem wiśniowe albo malinowe
  • MASA JABŁKOWA:
  • -ok.2 l.startych jabłek -cynamon
  • -1/2 szklanki cukru(w zależności jakie są kwaśne jabłka)
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, potem dodać po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem i rękoma rozkruszyć na posypkę. Podzielić na połowę. Jedną odłożyć ,drugą zagnieść i wylepić blaszkę(30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec na zloty kolor w 200*ok.10-15 min.

  2. Budynie rozmieszać ze szklanką mleka i ugotować w 1 l.mleka. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć kupkami,na podpieczony placek.

  3. Jabłka podsmażyć z cukrem i cynamonem ok.10 min. Odsączyć na sitku.Albo surowe, odgnieść i rozsypać na budyniu.

  4. Na górę rozsypać kruszonkę.

  5. Piec ok.60 min. w 175*.Po upieczeniu i przestudzeniu, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń