Do góry

Desery Przepis na:

jabłecznik z kokosową bezą

jabłecznik z kokosową bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 19224

Dodano:

Odsłon: 14635

Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...

Składniki

  • kruche ciasto: 2 szkl mąki
  • 150g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nadzienie: 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • beza: 3 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100g kokosowych wiórków
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
jabłecznik z kokosową bezą

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.

  2. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.


  3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.


  4. Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń