Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13463
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1539
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14848
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6108
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13463
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1539
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14848
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6108
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.
Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.