Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 759
Dodano: 03.03.2011
Odsłon: 10973
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiać do miski,dodaj jajko,olej,odrobinę soli oraz cukru. Wymieszaj,stopniowo dodając mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w krązki grub.ok 0,5 cm. Nabijaj je na widelec (ja to robiłam przy pomocy 2-ch wykałaczek) i zanurzaj w cieście (powinno je równomiernie przykryć). Potem układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niewielkim ogniu,lekko rumieniąc każdy placuszek po obu stronach. Usmażone jabłka wykładaj na półmisek. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można udekorować owocami lub powidłami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

vito 24 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Jak byłem młody to mama często robiła takie pyszne placki (jabłka były z własnego ogródka), a ja do tego brałem zawsze zimne mleko, ale takie prawdziwe. Proste, tanie, a niebo w gębie :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

agolinka2010 04 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Do ulubionych! Lubię takie pyszności.1 Kto głosował? | Odpowiedz