Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowy czekoladowiec na herbatnikach

Jabłkowy czekoladowiec na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4993

Dodano:

Odsłon: 566

Herbatniki przekładane jabłkową nutellą czyli jabłkami z czekoladą. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu ale niestety trochę czasochłonne i przed podaniem trzeba je porządnie schłodzić by stężało.

Składniki

  • czekolada mleczna ciemna 20 dag
  • jabłka 1 kg /waga po obraniu/
  • cukier 0,5 szklanki
  • woda 0,5 szklanki
  • herbatniki ok. 40 szt
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jabłkowy czekoladowiec na herbatnikach

Przygotowanie

  1. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w małą kostkę, przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wodą i prużymy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie.

  2. Następnie blendujemy na gładki mus i prużymy nadal do czasu aż woda odparuje a mus mocno zgęstnieje.Pilnujemy by masa się nie przypaliła. /Zbyt rzadki mus sprawi, że również masa będzie rzadka i całość będzie się rozjeżdżać/

  3. Do gorącego musu dodajemy cukier i połamaną czekoladę. Prużymy dalej często mieszając do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy z musem. Odstawiamy na 20-30 min do przestygnięcia.

    /Taki gorący mus możemy przełożyć do słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem do wystygnięcia i wykorzystywać później jako domową nutellę np. do naleśników/

  4. W formie układamy warstwę herbatników /u mnie na jedną warstwę wyszło 14 herbatników/, na nie wykładamy połowę musu, ponownie warstwa herbatników, reszta musu i przykrywamy pozostałymi herbatnikami.. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń