Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaglane rafaello to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja uwielbianej przez wiele osób przekąski. Słodkie kuleczki nie są wprawdzie tak chrupiące, jak w oryginalnym wariancie, ale nie mniej kokosowe. Koniecznie użyj nierafinowanego oleju kokosowego – rafinowany nie ma aromatu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11655
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1285
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11655
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1285
Składniki
Wysyp kaszę jaglaną na sito i przelej wrzątkiem. Opłucz, odcedź i przesyp do garnka. Dodaj trochę ponad połowę wiórków kokosowych. Zalej mlekiem kokosowym i zagotuj.
Gotuj masę jaglano-kokosową na wolnym ogniu przez około 30 minut – aż całkowicie wchłonie mleko. Jeśli po pół godzinie masa nie zmięknie, dolej jeszcze trochę mleka i poczekaj, aż się wchłonie. Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy.
Osłodź masę jaglano-kokosową według uznania. Możesz też dodać do niej startą na tarce białą czekoladę. Dodaj także ekstrakt z wanilii. Całość zblenduj na gładko. Schłodź w lodówce.
Ze schłodzonej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej wetknij migdał. Obtocz kulki w pozostałych wiórkach kokosowych. Ułóż je na talerzu lub desce do krojenia. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki.