Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaglane rafaello to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja uwielbianej przez wiele osób przekąski. Słodkie kuleczki nie są wprawdzie tak chrupiące, jak w oryginalnym wariancie, ale nie mniej kokosowe. Koniecznie użyj nierafinowanego oleju kokosowego – rafinowany nie ma aromatu.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 437
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2032
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 437
Składniki
Wysyp kaszę jaglaną na sito i przelej wrzątkiem. Opłucz, odcedź i przesyp do garnka. Dodaj trochę ponad połowę wiórków kokosowych. Zalej mlekiem kokosowym i zagotuj.
Gotuj masę jaglano-kokosową na wolnym ogniu przez około 30 minut – aż całkowicie wchłonie mleko. Jeśli po pół godzinie masa nie zmięknie, dolej jeszcze trochę mleka i poczekaj, aż się wchłonie. Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy.
Osłodź masę jaglano-kokosową według uznania. Możesz też dodać do niej startą na tarce białą czekoladę. Dodaj także ekstrakt z wanilii. Całość zblenduj na gładko. Schłodź w lodówce.
Ze schłodzonej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej wetknij migdał. Obtocz kulki w pozostałych wiórkach kokosowych. Ułóż je na talerzu lub desce do krojenia. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki.