Do góry

Desery Przepis na:

jaglano-czekoladowy tort z truskawkami

jaglano-czekoladowy tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 502

tort z czekoladowych blatów, jaglanego kremu z truskawkami podany z miodem rozmarynowym

Składniki

  • Na 4 blaty: 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • na krem jaglany: 175 ml kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 5-6 łyżek stewii
  • 1/2 łyżki agar
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • ponadto: około 400-500 g truskawek polnych
  • 100 ml miodu
  • rozmaryn
  • około 100-150 ml mocnej herbaty z whisky i sokiem cytrynowym
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaty:
    Mąkę, kakao i proszek przesiewam. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodaję cukier i żółtka, ciągle miksując. Kiedy masa będzie jednorodna wyłączam mikser i szpatułą łączę masę jajeczną z kakaową mąką. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dwie foremki o średnicy 12 cm wykładam papierem do pieczenia. Piekę blaty - do suchego patyczka /około 25-30 minut/. Studzę. Dzielę na 4 części.

  2. Krem jaglany:
    Kaszę opłukuję. Zalewam mlekiem i wodą. Dodaję pozostałe składniki. Mieszam i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję, aż do rozmiękczenia kaszy. Mieszam co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Czekam, aż kasza pochłonie większość płynu i powstanie gęsta masa. Blenduję ją. Studzę.

  3. Ze sztywnej folii biurowej konstruuję tubę, w której ułożę tort.
    Połowę truskawek kroję na małe kawałki. Mieszam z kremem jaglanym. Resztę owoców przepoławiam.
    Na dno tuby układam pierwszy blat. Nasączam herbatą z sokiem cytrynowym i whisky. wykładam około /niespełna/ 1/3 kremu. Nakrywam drugim blatem. Nasączam go. Nakładam odrobinę kremu. Układam przepołowione truskawki - powierzchnią skrojoną do zewnątrz /tworzę taki truskawkowy pierścień/. Uzupełniam kremem i nakrywam trzecim blatem. Nasączam go. Nakładam około 1/3 kremu /pozostawiam trochę na koniec/. Przykrywam ostatnim blatem. Nasączam. Nakładam pozostały krem.
    Tort przykrywam folią aluminiową i wstawiam na noc do lodówki.

  4. Następnego dnia odwijam tort ze wszystkich folii. Na wierzchu układam pozostałe połówki truskawek.
    Siekam drobno sporą gałązkę rozmarynu. Miód delikatnie podgrzewam z posiekanym rozmarynem. Zalewam truskawki znajdujące się na wierzchu tortu.
    Całość dekoruję świeżym rozmarynem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń