Do góry

Desery Przepis na:

Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą

Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2384

Dodano:

Odsłon: 8543

Połączenie smaków w tym cieście podbiło moje serce jak i innych domowników! Polecam wypróbować ten przepis, będzie również idealny na zbliżające się święta

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g maku
  • 1 banan
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 2 jaja
  • 3 łyżki rodzynek
  • 30 g orzechów
  • 1 pomarańcza
  • polewa:
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 20 g oleju/masła
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy i studzimy.
    Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.

  2. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok.

  3. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy.

  4. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy 80 min 180 stopni.

  5. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń