Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9302
Dodano: 10.03.2015
Odsłon: 3616
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy.
Małą tortownicę (20 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy biszkopt, na wierzch dajemy jagody obtoczone w łyżce mąki pszennej. Wstawiamy do piekarnika na 50- 60 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.
Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuszczamy w pół szklance wrzątku każdą, a truskawkową w półtorej szklanki wrzątku.
Jak galaretki robią się letnie to do dwóch serków dodajemy jedną galaretkę i pół szklanki jagód, energiczne mieszamy i wylewamy na pierwszą część biszkoptu, przykrywamy drugim biszkoptem. To samo robimy z pozostałymi serkami, galaretką i jagodami. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu a na wierzch wylewamy krzepnącą galaretkę truskawkową. Ja użyłam serków danio.
Całość chłodzimy w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Jola73 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
uwielbiam borówki :) chyba też mam gdzieś jeszcze w zamrażarce więc i ja upiekę sobie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
wspaniałe i bardzo smakowite ciasto :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

anna-martyka-3 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
kocham jagody i z checia bym zjadla kawałek tego ciasta Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz