Do góry

Desery Przepis na:

jagodzianki...

jagodzianki...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18634

Dodano:

Odsłon: 15162

jagodzianki 2016 co roku staram sie piec jagodzianki z różnych przepisów. Z przepisu wychodzi ok 20 średnich jagodzianek

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 4 dag drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • nadzienie: 1,5 szkl jagód
  • 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej
  • lukier: 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 łyzka śmietany
  • kilka kropel soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek. Wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć.

  2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Jednak ciasto ma być dość luźne nie twarde. Przykrywamy ściereczką zostawiamy na ok 1-1,5 żeby ciasto nam urosło.

  3. Wyjąć ciasto na oprószony mąką stół. Rozgnieść tak aby ciasto miało ok 1,5 cm grubości. Wykrawać szklaną kółka, nałożyć jagody, zlepić bułeczki i układać na blasze. Przykryć ściereczką na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika można bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec ok 20-30 min

  4. Do garnka wlać śmietanę i sok cytrynowy; postawić na gaz. Dodać cukier puder i mieszać az powstanie gładki lukier.
    Cieple lecz nie gorące bułeczki polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AdaAN 07 lipca 2016 drożdże dodajemy do całości mąki (3szklanki)? następnie mieszamy wszystko czy jednak tylko przykrywamy ściereczką? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń