Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jagodzianki 2016 co roku staram sie piec jagodzianki z różnych przepisów. Z przepisu wychodzi ok 20 średnich jagodzianek
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4060
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 148
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4060
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 148
Składniki
mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek. Wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Jednak ciasto ma być dość luźne nie twarde. Przykrywamy ściereczką zostawiamy na ok 1-1,5 żeby ciasto nam urosło.
Wyjąć ciasto na oprószony mąką stół. Rozgnieść tak aby ciasto miało ok 1,5 cm grubości. Wykrawać szklaną kółka, nałożyć jagody, zlepić bułeczki i układać na blasze. Przykryć ściereczką na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika można bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-30 min
Do garnka wlać śmietanę i sok cytrynowy; postawić na gaz. Dodać cukier puder i mieszać az powstanie gładki lukier. Cieple lecz nie gorące bułeczki polukrować.